Zo schrijf je de beste openingszin voor jouw boek

openingszin boek

Je wil gaan beginnen met schrijven en je zit misschien wel te wachten op die perfecte openingszin voor jouw boek. Dan kan het heel frustrerend zijn als je geen goede openingszin kunt bedenken. Om je een beetje op weg te helpen bij het bepalen van de eerste zin geef ik je een paar tips voor het schrijven van de openingszin.

Waarom is de openingszin van jouw boek zo belangrijk?

De openingszin is, naast de cover en de flaptekst, het visitekaartje van jouw boek. Zodra iemand jouw boek in handen heeft, slaat die persoon de eerste pagina open en scant de eerste paar regels. Op basis daarvan bepaald deze potentiële lezer of de schrijfstijl aansluit bij waar hij/zij naar op zoek is. Als je de eerste paar zinnen op de juiste manier schrijft, zal de lezer dus getriggerd worden om door te lezen. De lezer is na het lezen van de openingszin nieuwsgierig en wil meer! Uiteindelijk is dat een van de redenen dat deze persoon jouw boek leest (en koopt natuurlijk!).

Begin niet met een uitleg!

Start jouw verhaal niet met een uitleg van iets dat later pas aan bod komt. Zorg ervoor dat jouw openingszin nieuwsgierig maakt. Je wil dat iemand na het lezen van deze zin denkt “Huh, wat is dat dan?” of “Wat is er dan gebeurd?” of “Waarom is dat zo belangrijk?”. Dat doe je door te beginnen met een actie in plaats van een uitleg. Geef juist zo min mogelijk informatie in je openingszin, zodat de lezer verder leest om erachter te komen wat er dan precies aan de hand is.

Zeg iets over de hoofdpersoon

Schrijf je een fictieboek (of autobiografie), zeg dan in je openingszin direct iets over de hoofdpersoon. Door daar direct mee te beginnen, creëer je aan het begin van je boek direct een band tussen de lezer en de hoofdpersoon. Denk bijvoorbeeld aan een gedachte als “waarom moet mij dit nu weer overkomen” of een actie als “Ik houd mijn adem in en verstop me achter de heg. Ik hoop maar dat hij me niet ziet.”

Laat je niet tegenhouden!

Zorg ervoor dat je niet blijft hangen in het bepalen van de perfecte openingszin. Het zou zonde zijn als je door die eerste paar woorden niks op papier krijgt. De openingszin gaat waarschijnlijk nog wel een keer veranderen, dus het hoeft niet in één keer direct goed te staan. Tijdens het herschrijven kun je er nog eens naar kijken. Het is helemaal niet raar dat het niet in één keer goed staat! Ga lekker schrijven, ook als je niet helemaal oké bent met die eerste zin.

Lees openingszinnen in andere boeken

Pak eens een aantal boeken uit je kast die hetzelfde of juist een heel ander genre hebben en lees de eerste paar zinnen. Wat valt je op? Wat doen deze zinnen met je? Welke zinnen spreken je aan en welke juist niet? Door te kijken naar wat anderen doen, leer je heel veel. Deze kennis kan je vervolgens gebruiken bij het schrijven van jouw openingszin. Zo krijg je inspiratie om te schrijven.

Schrijf verschillende versies voor jouw boek!

En de laatste tip: schrijf een aantal openingszinnen op en deel ze eens met een proeflezer. Wat vinden anderen daarvan? En welke zin is jouw eigen favoriet? Door de eerste pagina te delen met proeflezers (en dus de doelgroep), krijg je waardevolle feedback. De feedback kan je dan weer gebruiken om jouw openingszin nóg beter te maken of om een knoop door te hakken over welke eerste zin die je gaat gebruiken.

Ben je benieuwd naar hoe het proces van de openingszin ging toen ik mijn boek Alles komt goed schreef? Luister dan naar aflevering 9 van Schrijfwonder de Podcast: Zo schrijf je de beste openingszin voor jouw boek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *