Een tijdje terug begeleidde ik iemand bij het schrijven van een non-fictieboek. Deze persoon was al begonnen met het schrijven van haar manuscript. Alleen, terwijl ze daarmee bezig was, merkte ze dat ze niet echt gemotiveerd was om het te schrijven. Dat ze niet zo goed wist wat ze nou precies wilde gaan schrijven, terwijl het hoofdonderwerp haar expertisegebied was. Het was dus wel echt iets voor haar en ze wist er ook veel van, maar erover schrijven was toch net even iets anders. Dat matchte gewoon niet. Uiteindelijk heeft ze besloten dat boek niet te schrijven en aan een nieuw manuscript te beginnen. Zodat ze nu over haar unieke kracht kan schrijven.
Maar hoe vind je jouw unieke kracht waar je een boek over zou kunnen of willen? Soms heb je misschien wel de droom om een boek te schrijven, maar weet je gewoon niet wat je er dan in moet vertellen. Wat ga je dan precies delen? Zelfs als je een bepaald expertisegebied hebt, is het nog steeds best wel lastig om te weten waar je je dan op gaat focussen.
Als je jouw unieke kracht kent, en je weet waarom je schrijft wat je schrijft, gaat het schrijven een stuk soepeler. Dus wat is jouw unieke kracht, kennis of expertise? Het begint allemaal bij weten wie je bent, wat je kan en waar je energie van krijgt. Hieronder leg ik je precies uit hoe je dat doet.
Vier categorieën voor het vinden van jouw unieke kracht
In jouw dagelijks leven en misschien ook wel in jouw werk zijn er eigenlijk vier soorten dingen die je doet. Je kan deze taken onderverdelen in vier categorieën:
- Dingen die je eigenlijk niet zo leuk vindt om te doen:
Dit zijn de dingen waar je geen energie van krijgt. Je bent er (waarschijnlijk) ook niet zo heel erg goed in. Je doet het vooral omdat het moet of omdat je het gevoel hebt dat het moet. Je vult daar misschien ook wel veel van je tijd mee, maar het zijn dus dingen waar je niet echt blij van wordt. - Dingen die je wel kan, maar die anderen ook kunnen doen:
Dit zijn de dingen waarbij het niet per se nodig is dat jij ze doet. Je doet ze wel, maar iemand anders kan het waarschijnlijk veel beter. Je doet deze dingen omdat het waarschijnlijk moet en je vindt het ook wel oké om ze te doen. Het zijn geen dingen waar je heel erg in uitblinkt, maar je redt jezelf prima. - Lekker comfortabel:
Dit zijn de dingen die je best goed kan en ook nog wel prima vindt om te doen. Het voelt lekker comfortabel. Je hebt het je ondertussen een beetje eigen gemaakt en daardoor lukt het je om deze dingen te doen, maar het is niet per se jouw expertisegebied. - Jouw kracht:
Dit zijn de dingen waar jouw kracht ligt. De dingen waar jij heel talentvol in bent. Als je deze dingen doet, krijg je energie en heb je geen besef van tijd. Je kan je helemaal focussen op datgene waar je mee bezig bent of waar je over nadenkt. Het zijn vaak dingen waarvan je zelf helemaal niet doorhebt dat je ze doet.
Jouw unieke kracht
De laatste categorie zijn dus de dingen die je doet die helemaal in jouw kracht liggen. Je doet ze zonder dat je er erg in hebt of zonder dat je er echt over hoeft na te denken. Voor jou is het heel normaal dat je deze dingen doet en hoe je dat doet, terwijl ze voor een ander dus super waardevol kunnen zijn. Misschien ben jij wel altijd bezig met doelen stellen en wil je altijd vooruitkijken. Stel je doelen en haal je die ook altijd. Voor jouw is het misschien wel heel normaal dat je die doelen stelt en waarom je die doelen stelt en hoe je het aanpakt om die doelen te behalen. Voor andere mensen zal dit allesbehalve normaal zijn. Zij stellen misschien helemaal geen doelen of weten niet goed hoe ze dit moeten aanpakken.
De dingen waar jij dus heel talentvol in bent, zonder dat je het zelf misschien doorhebt, zijn de dingen die jouw unieke kracht vormen. En precies dat is een onderwerp waar jij een boek over zou kunnen schrijven. Het is iets wat echt bij jou hoort en alleen jij kan dit onderwerp op die manier beschrijven. Het zijn jouw inzichten, het is jouw kennis en het zijn bijvoorbeeld jouw stappenplannen die een ander goed kan gebruiken.
De stappen naar jouw unieke kracht
Maar hoe kom je nou precies tot dit inzichten? Gay Hendricks beschrijft het in zijn boek The Big Leap. Hij geeft daar een stappenplan hoe je komt tot jouw unieke kracht, datgene waar je blij van wordt, waar je honderd jaar over zou kunnen vertellen en waar je heel veel informatie over zou kunnen delen. De informatie uit The Big Leap heb ik omgezet in een aantal vragen die je jezelf zou kunnen stellen om erachter te komen wat datgene is waar jij over zou kunnen schrijven.
Vraag 1: Wat zijn de dingen die je doet waar je goed in bent?
Schrijf eens op welke dingen je in het dagelijks leven doet waar je goed in bent. Van mailtjes versturen tot posts schrijven voor social media tot e-mails beantwoorden. Om maar wat voorbeelden te geven. Kijk eens naar hoe jouw werkdagen eruitzien, of hoe jouw hele week eruitziet, en schrijf op in welke dingen je goed bent.
Vraag 2: Welke dingen vind je leuk om te doen?
Schrijf eens op welke dingen je leuk vindt om te doen. Kijk naar het lijstje met dingen bij vraag 1 en maar daar onderscheid tussen niet leuk, matig en leuk. Je mag er zelfs een súper leuk aan toevoegen als je wil. Natuurlijk kan je er ook iets aan toevoegen dat nog ontbreekt in de lijst.
Vraag 3: Van welke dingen krijg je energie?
Welk van de dingen die je hebt opgeschreven bij vraag 1 en/of vraag 2 vind je zo leuk dat je het elke dag wel zou kunnen doen. Waar krijg je energie van? Waar word je nu echt blij van. Dit zijn de dingen waarbij je baalt dat het tijd is om ermee te stoppen en je niet kan wachten om er morgen weer mee verder te gaan.
Extra tip om jouw kracht te vinden
Misschien kom je nu tot de conclusie dat de antwoorden die je hebt genoteerd bij vraag 3 maar een heel klein deel is van de dingen die je dagelijks doet. Vaak doe je namelijk vooral dingen omdat ze moeten, omdat het van je wordt gevraagd of omdat je denkt dat het handig is. En vaak zijn dat niet per se de dingen die je noteert als antwoord bij vraag 3.
Het kan ook nog zijn dat je tot de conclusie komt dat er helemaal geen dingen staan in het lijstje waar je nu echt super blij van wordt. Dan is het tijd om even goed te na te denken over wat je aan het doen bent en waarom je dat allemaal aan het doen bent. Het kan natuurlijk ook zo zijn dat je iets over het hoofd ziet. Dat je zelf niet precies kan zien wat het is. Een goede manier om dan toch achter jouw unieke kracht te komen is om mensen in je omgeving te vragen waar jij nou heel erg goed in bent. Vaak komen deze mensen met dingen waar jij je wel in kan vinden!
Je bent op zoek naar de automatische reactie die jij geeft in een bepaalde situatie, waar iemand anders echt iets aan heeft. Dat is namelijk jouw unieke kracht. En over die onderwerpen gaan anderen een boek lezen.
Schrijf over jouw unieke kracht
Dus om jouw kracht te vinden, volg je de volgende stappen:
- Kijk wat je allemaal doet op een dag
- Bepaal waar jij goed in bent
- Noteer welke dingen je leuk vindt om te doen
- Kijk naar waar jij energie van krijgt
Als je over deze kern een boek gaat schrijven, kan je helemaal los gaan. Je kan hier heel veel over vertellen en tegelijk voelt het schrijfproces niet zwaar en intens. Dan is het tijd om na te denken wat je dan precies doet en hoe dat van toegevoegde waarde kan zijn voor iemand anders. Dit kan werken voor zowel fictie- als non-fictieboeken!
Succes met de zoektocht naar jouw unieke kracht en veel schrijfplezier.
Eerder schreef ik ook een blog over hoe je inspiratie vindt om over te schrijven.
Luister ook naar aflevering 16 van Schrijfwonder de Podcast over het vinden van jouw unieke kracht om over te schrijven.
Geef een reactie