De eerste stap voor een stevige basis van jouw boek

doel boek

Toen ik begon met schrijven, miste ik een essentiële stap in de voorbereiding van het schrijfproces, waardoor het schrijfproces niet altijd makkelijk was en ik soms ook helemaal vast liep. Die essentiële stap is: een stevige basis van het boek. Gelukkig heb ik dat inmiddels op orde, maar ik besefte daardoor wel waarom het zo belangrijk is om de basis van een verhaal goed neer te zetten voordat je begint met schrijven.

Eén van de onderdelen van een goede basis voor het schrijven is het doel van het verhaal. Als onderwijskundige, docent en trainer heb ik van het maken van doelen een gewoonte gemaakt. Ik denk vaak na over het doel, voordat ik ergens mee aan de slag ga. En bij het schrijven van een boek doe ik dat dus ook. Het doel is het belangrijkste startpunt voor een verhaal. Hieronder lees je wat een schrijfdoel is en hoe een schrijfdoel je gaat helpen bij het schrijfproces.

Van boekidee naar schrijfdoel

Als je begint met schrijven heb je vaak al een idee. Je weet misschien al waar het boek over moet gaan, welke onderwerpen er ongeveer aan bod moeten komen en waar je gaat beginnen. Op basis van het verhaalidee dat je hebt, kan je een schrijfdoel bepalen. Dat is dan ook een van de eerste dingen die je doet in de online cursus Een Vliegende Boekstart (fictie) en Non-Fictie Blauwdruk (non-fictie).

Je kan bijvoorbeeld een boek schrijven met als doel om een lezer ontspanning te bieden, maar een doel kan ook zijn dat je iemand iets wil leren over het onderwerp ouderschap. Doelen kunnen erg variëren en het kan ook zo zijn dat een verhaal meerdere doelen heeft. Je wil de lezer bijvoorbeeld ontspanning bieden en tegelijk wil je bereiken dat je de lezer aanzet tot nadenken. Dat als iemand het boek sluit, het verhaal nog in zijn/haar hoofd blijft spoken en aanzet tot actie.

Een doel geeft richting

Maar waarom is het nu zo belangrijk om het doel van tevoren al helder te hebben? Dat is omdat het doel de richting bepaalt van het verhaal en ook zorgt voor een samenhangend verhaal. Wat je je als schrijver dus af moet vragen voordat je begint met schrijven is: wat biedt dit verhaal? Wie gaat dit boek lezen en wat brengt dit verhaal dan aan die persoon? Waarom gaat deze persoon dit boek lezen en leuk vinden? Door daar van te voren goed over na te denken, sluit je aan bij de lezer en heb je voor jezelf een duidelijke richting en focus. Dat gaat je helpen bij het schrijven van het verhaal. Je weet waar je heen gaat en welke onderwerpen daar allemaal bij aansluiten.

Het verhaalidee van mijn debuut Lekker niet perfect ontstond door gebeurtenissen in mijn eigen leven. Toen ik jong was, was ik namelijk vaak op zoek naar het perfecte leven. Het perfecte huis, de perfecte vrienden en de perfecte baan. Ik zocht dat op andere plekken dan op de plek waar ik op dat moment was. Toen ik daarop terugkeek, realiseerde ik me dat ik het eigenlijk heel fijn had op de plek waar ik toen was. Met het boek Lekker niet perfect wilde ik dus de lezer die zoekt naar perfectie in het leven inspireren om niet altijd te streven naar dat wat perfect lijkt, maar te kijken naar de dingen die je al hebt en daar perfectie in zien.

Schrappen maar!

Een doel helpt je tijdens het schrijfproces ook om te bepalen of alle informatie in je boek aansluit bij wat je wil bereiken. Je voorkomt daarmee dat je overbodige scènes of informatie deelt. Door een heel helder doel te hebben, kan je later zien of het verhaal inderdaad het doel haalt. Zeker als jij een non-fictieboek schrijft of een boek waar je een ander iets mee wil leren, is het heel belangrijk dat je duidelijk hebt wat je precies wil bereiken bij de lezer. Wil jij een ander inspireren om voor je dromen te gaan? Dan beschrijf je in je boek hoe je voor je dromen gaat. Overbodige informatie, dat niet bijdraagt aan dat doel, kan er dan dus uit.

Jouw schrijfdoel

Denk goed na over wat je wil delen, wat je wil bereiken bij de lezer en wat je wilt dat de lezer onthoudt na het lezen van jouw boek. Schrijf met die bril op jouw boek en je zult zien dat het daardoor een stuk makkelijker gaat.

Wil je meer weten over dit onderwerp? Luister dan naar aflevering 5 van Schrijfwonder de Podcast: De eerste stap voor een stevige basis van jouw boek.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *